Asetaatti

Asetaatin raaka-aineena käytetään selluloosa-asetaattia. Asetaattia valmistetaan kuivakehruumenetelmällä, jossa liuottimena käytetään asetonia.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Selluloosaliuos puristetaan kehruusuulakkeesta pitkään tunneliin, jossa liuos haihtuu ja kuidut kiinteytyvät. Lopuksi kuitufilamentit venytetään, kiillotetaan ja pakataan.

Tärkeimmät tuottajamaat ja osuus globaaleista kuitumarkkinoista

Asetaattia tuotettiin 900 000 tonnia vuonna 2020. Asetaatin osuus selluloosamuuntokuiduista oli noin 13 prosenttia ja maailman kuitutuotannosta 0,78 prosenttia. Eniten asetaattia tuotetaan Yhdysvalloissa ja Japanissa. Tuotantoa on myös Euroopassa ja Etelä-Amerikassa.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Asetaatti on kiiltävää ja silkkimäistä ja vain vähän rypistyvää, joten se on suosittu materiaali muun muassa helppohoitoisten kauluspaitojen valmistuksessa.

Asetaatin elastinen venyvyys ja kimmoisuus on huonoa. Se ei myöskään ole hengittävä tai imukykyinen materiaali, joten synteettiset kuidut ovat syrjäyttäneet sen käyttöä perinteisissä pukeutumistuotteissa. Tänä päivänä asetaattia käytetäänkin eniten tupakan filttereissä.