Modaali

Modaali on selluloosamuuntokuitu, jonka raaka-aineena käytetty selluloosa saadaan yleensä pyökkipuista.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Modaalia voidaan valmistaa erilaisilla menetelmillä, mutta viskoosimenetelmä on niistä yleisin. Modaalin erottaa viskoosista erilaisen kuiturakenteen perusteella, ja modaalilla on myös viskoosia suurempi selluloosapitoisuus.

Tärkeimmät tuottajamaat ja osuus globaaleista kuitumarkkinoista

Modaalin kokonaistuotanto oli noin 200 000 tonnia vuonna 2020. Sen osuus selluloosamuuntokuitujen kokonaistuotannosta oli noin 3 prosenttia, ja maailman koko kuitutuotannosta 0,17 prosenttia.

Suurimman osan maailman modaalista valmistaa itävaltalainen Lenzing-yhtiö. Lenzingillä on tuotantolaitoksia Itävallassa, Tšekin tasavallassa, Isossa-Britanniassa, Kiinassa, Indonesiassa ja Yhdysvalloissa.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Modaalin ominaisuudet ovat pitkälti samanlaiset kuin viskoosilla. Modaali on erittäin pehmeää, ja sillä on viskoosiin verrattuna erittäin korkea märkälujuus. Modaalikuidut eivät myöskään kutistu tai menetä muotoaan märkänä kuten viskoosi.

Modaali on erittäin luja ja konepestävä kuitu, joten sitä käytetään usein alusvaatteissa, yöasuissa ja vapaa-ajan vaatteissa.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Modaalia pidetään yleensä ekologisena vaihtoehtona viskoosille, sillä sen raaka-aineena käytetään kestävästi kasvatettua pyökkipuuta. Modaalin valmistusprosessissa myös 95 prosenttia liuottimista ja prosessissa käytetyistä kemikaaleista voidaan kierrättää, mikä vähentää prosessin veden ja kemikaalien kulutusta viskoosin tuotantoon verrattuna.