Kupro

Kuproa valmistetaan kupari-ammoniakkimenetelmällä, ja sen raaka-aineena käytetään yleisimmin puuvillalintteriä, eli puuvillakuitujen valmistukseen sopimatonta puuvilla-ainesta.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Kupron valmistus on nopeampi prosessi kuin viskoosin valmistus. Kuproa valmistetaan liuottamalla selluloosaa kuparihydroksidin ja ammoniakkihydroksidin vesiliuoksessa. Viskoosin tavoin liuos puristetaan keruusuulakkeen suuttimen läpi kaksivaiheiseen kehruukylpyyn. Ensimmäisessä kehruukylvyssä on vain vettä ja toisessa kehruukylvyssä laimeaa rikkihappoliuosta. Kehruukylvyissä selluloosa regeneroituu, eli muodostuu takaisin kiinteäksi selluloosaksi filamenttikuidun muodossa. Kehruukylpyjen jälkeen kuidut pestään, kiillotetaan ja kuivataan.

Tärkeimmät tuottajamaat ja osuus globaaleista kuitumarkkinoista

Kuproa tuotettiin noin 20 000 tonnia vuonna 2020. Kupron osuus selluloosamuuntokuitujen tuotannosta oli noin 0,2 prosenttia ja koko maailman kuitutuotannosta 0,01 prosenttia.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Kuprokuidut muistuttavat tunnultaan ja ulkonäöltään silkkiä. Kuprokuidut ovat ohuita, hienoja ja kiiltäviä.

Kupron käyttö tekstiilikuituna on vähäistä, mutta sitä käytetään useimmiten satiinien, sifonkien ja muiden ohuiden kankaiden valmistukseen. Kuprosta voidaan valmistaa ilta-asuja, vuorikankaita, alusvaatteita ja puseroita. Kuitua käytetään silkkiä jäljittelevissä tuotteissa, sillä kuprolla on paremmat pesunkesto-ominaisuudet kuin silkillä.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Kuproa pidetään melko vastuullisena tekstiilikuituna, sillä sen raaka-aineena käytetään puuvillantuotannon sivuvirtoja. Silkkiin verrattuna kupron tuotantoon ei myöskään liity eläinten oikeuksiin liittyviä kysymyksiä.

Kupron tuotannolla on kuitenkin merkittäviä ympäristövaikutuksia, sillä valmistus vaatii noin 40 prosenttia kuparia ja noin 65–80 prosenttia ammoniakkia selluloosan painosta. Prosessissa muodostuva kuparisulfaatti on myrkyllistä, joten se tulee ottaa talteen ja jätevedet käsitellä asianmukaisella tavalla. Viskoosin valmistukseen verrattuna kupron valmistusprosessi vaatii kuitenkin vähemmän energiaa ja siinä syntyy vähemmän haitallisia päästöjä.

Koska kupron raaka-aineena käytetään puuvillantuotannon sivuvirtoja, niin valmistusketjun kautta myös kuproon liittyy samoja ihmisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä kuin puuvillan tuotantoon. Mahdollisten riskien tunnistaminen ja ennaltaehkäisy vaatii kuproa käyttäviltä yrityksiltä pitkäjänteistä työtä läpinäkyvyyden lisäämiseksi.

Kauppanimet

Kuproa myydään muun muassa kauppanimellä Bemberg™.