Proteiinimuuntokuidut

Proteiinimuuntokuituja voidaan valmistaa luonnossa esiintyvistä proteiineista, kuten maitoperäisestä kaseiinista, soijasta, maapähkinästä ja maissitärkkelyksestä.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Proteiinimuuntokuiduilla on erilaisia valmistusmenetelmiä, riippuen proteiinin lähteestä. Esimerkiksi soijaproteiini puhdistetaan ensin öljyistä ja rasvoista sekä käsitellään entsyymeillä, jotta proteiinit saadaan kehrättävään muotoon. Suulakekehruussa proteiini puristetaan polyvinyylialkoholin kanssa, jolla on todettu olevan vahvistavia vaikutuksia proteiinimuuntokuiduille. Polyvinyylialkoholiliuos yhdistetään proteiinin kanssa, joka käsitellään emäksellä tai happamalla riippuen kehruukylvyn sisällöstä; emäksinen seos kehrätään rikkihappoon ja natriumsulfaattiin, ja hapan seos taas kehrätään emäksiseen ja suolaa sisältävään kehruukylpyyn. Joka tapauksessa kehruukylpyyn suulakekehrätty proteiini-polyvinyylialkoholiliuos hyytyy. Kehruun jälkeen säikeet venytetään ilman avulla. Venytyksen jälkeen säikeet käytetään vielä natriumsulfaatissa, josta ne matkaavat kiinnitettäviksi kuumalla ilmalla. Lopuksi kuidut stabiloidaan joko etikkahappoanhydridillä tai glutaraldehydillä.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Proteiinimuuntokuidut ovat kiiltäviä ja pehmeitä. Niillä on tyypillisesti hyvät UV-säteilyn- ja valonkestot sekä antibakteeriset ominaisuudet. Kuitujen tuntua on verrattu silkkiin ja kashmiriin.

Proteiinimuuntokuiduilla on alhainen murtolujuus kuivana ja märkänä, ja kuidut ovat herkkiä alkaleille.

Proteiinimuuntokuituja käytetään sisustus- ja vaatetustekstiilien valmistamiseen. Usein niistä valmistetaan esimerkiksi pyyhkeitä, lakanoita ja käsityölankoja. Proteiinimuuntokuidut ovat luonnostaan antibakteerisia, ja niistä valmistetaan muun muassa alusvaatteita, yöasuja ja urheiluvaatteita.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Proteiinimuuntokuituja pidetään melko vastuullisina tekstiilikuituina, sillä niiden raaka-aineet saadaan usein elintarviketeollisuuden ja maatalouden sivuvirroista. Tuotannosta syntyviin ympäristövaikutuksiin vaikuttavat kuitenkin myös proteiinimuuntokuitujen valmistustavat.

Kauppanimet

Yhdysvalloissa proteiinimuuntokuidut ovat nimetty Azlon-kuiduiksi, mutta Euroopassa vastaavaa yleisnimeä ei ole käytössä.