Akryyli

Akryyli on öljypohjainen kuitu, joka koostuu vähintään 85-prosenttisesti akryylinitriilistä. Akryylinitriili on haihtuva orgaaninen yhdiste ja ilmaan haihtuessaan karsinogeeni.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Akryylikuituja valmistetaan useimmiten märkäkehruulla, mutta kuivakehruuta käytetään myös. Polyakryylinitriili sekoitetaan liuottimeen, ja liuos puristetaan suulakkeiden läpi haihdutuskolonniin, jolloin kuitu kiinteytyy liuottimen haihtuessa. Tämän jälkeen säikeet venytetään, pestään, avivoidaan (kiillotetaan) ja kiharretaan. Ennen langaksi kehruuta kuidut käsitellään kuumalla ilmalla tai höyryllä, millä vähennetään kuitujen kutistumista myöhemmin.

Tärkeimmät tuottajamaat ja osuus globaaleista kuitumarkkinoista

Vuonna 2020 akryyliä tuotettiin noin 1,3 miljoonaa tonnia ja sen osuus kuitujen kokonaistuotannosta oli noin prosentin. Akryylin tuotantomäärät ovat tasaisesti laskeneet viime vuosina. Akryylin tuotanto on keskittynyt Aasiaan ja sen tärkein tuottajamaa on Kiina, joka tuottaa noin 41 prosenttia kaikesta akryylistä. Muita akryylin merkittäviä tuottajamaita on muun muassa Turkki, Japani ja Intia.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Akryylillä on erittäin hyvä mikro-organismien-, valon- ja säänkesto. Akryylillä on villamaisia ominaisuuksia, kuten lämpöisyys ja hyvä laskeutuvuus, mutta akryyli on villaa kevyempää ja helpommin konepestävää. Kuitu on helppo värjätä kirkkaillakin väreillä.

Akryyli ei kestä kuumia olosuhteita, joten akryyliä ei voida pestä kovin kuumalla vedellä. Akryylillä on myöskin keskinkertainen hankauslujuus, ja siitä valmistetut tuotteet nyppyyntyvät helposti.

Akryyliä käytetään usein villan sijasta, sillä akryyli on huomattavasti edullisempaa. Lisäksi sillä on parempi tuhohyönteisten kesto. Akryylistä voidaan valmistaa vaatteita, kuten neulepuseroita, tekoturkiksia ja urheiluvaatteita. Akryyliä käytetään myös laajasti sisustustekstiileissä ja siitä valmistetaan muun muassa huopia, mattoja, verhoja ja verhoilukankaita. Akryyli kestää myös hyvin valoa ja mikro-organismeja, joten kuitua käytetään ulkovaatteissa, markiiseissa, suojapeitteissä, päivänvarjoissa ja ulkokalusteiden verhoilukankaissa.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Akryylituotannon merkittävimmät ympäristövaikutukset liittyvät energiaintensiiviseen prosessiin ja runsaaseen haitallisten kemikaalien käyttöön. Pitkäaikaisen altistumisen akryylin kehruussa käytettäville orgaanisille liuottimille on todettu aiheuttavan hengitysteiden ärsytystä sekä altistavan syövälle. Suurimmassa vaarassa haitallisten kemikaalien altistumiselle ovat polymerointi- ja kuitutehtaiden työntekijät sekä tehtaiden lähialueella asuvat ihmiset, sillä poistoilman mukana osa kemikaaleista kulkeutuu ilmansaasteina ympäristöön.

Kauppanimet

Akryylin kauppanimiä ovat muun muassa Dralon® ja Dunova®.