Modakryyli

Modakryylikuidut ovat muunneltuja akryylikuituja. Modakryyli koostuu noin 35–85 prosenttisesti akrylonitriilimonomeerista, ja se sisältää myös muita monomeereja, kuten vinyylikloridia, vinyylideenikloridia tai vinyylibromidia. Edellä mainittuja monomeereja lisätään akryylinitriiliin, jotta kuiduille saadaan parempi palonkesto.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Modakryylikuituja valmistetaan märkäkehruulla samalla tavalla kuin akryylikuituja. Kehruun jälkeen kuidut stabilisoidaan ja leikataan usein katkokuiduiksi.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Modakryylikuitujen ominaisuudet ovat pitkälti samat kuin akryylikuiduilla. Modakryylikuiduilla on erinomainen vastustuskyky kemikaaleille, liuoksille, hyönteisille ja homeelle. Kuidut ovat vahvoja ja joustavia, ja niiden mittapysyvyys sekä värjättävyys ovat hyvät. Toisin kuin akryylillä, modakryylillä on hyvä palonkesto.

Modakryyliä käytetään tyypillisimmin käyttökohteissa, jossa vaaditaan liekinkestävyyttä ja hyvää palonkestoa. Kuidusta valmistetaan muun muassa lentokoneen istuimien verhoilukankaita, suojavarusteita ja julkisten tilojen sisustustekstiilejä.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Modakryylin tuotantoon liittyvät hyvin samantyyppiset vastuullisuusnäkökulmat kuin akryylin tuotantoon.

Kauppanimet

Modakryylin kauppanimiä ovat muun muassa Dynel® ja Verel®.