Fluorokuidut

Fluorokuiduiksi määritellään kuidut, joissa on suoraketjuisia polymeerejä ja jotka on valmistettu fluoratusta alifaattisesta hiilivedystä.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Fluorokuituja voidaan valmistaa eteeniklooritrifluorieteenistä (ECTFE), polyvinyylideenifluorista (PVDF), polytetrafluorieteenistä (PTFE) sekä eteenitetrafluorieteenistä (ETFE). Fluorokuituja valmistetaan märkäkehruumenetelmällä.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Fluorokuidut kestävät erinomaisesti väkeviä happoja, emäksiä ja orgaanisia liuottimia. Ne kestävät korkeita lämpötiloja paremmin kuin muut synteettiset kuidut. Fluorokuidun hajoaminen alkaa vasta noin 320 °C lämpötilassa ja sulaminen 400 °C lämpötilassa.
Fluorokuiduista voidaan valmistaa Gore-tex ja DryMax -kauppanimillä tunnettuja kalvoja muun muassa ulkoiluvaatteisiin ja erikoisvaatetukseen. Tällaiset kalvot ovat hengittäviä ja vedenpitäviä. Fluorokuiduista valmistetaan kuitenkin pääasiassa teknisiä tuotteita, kuten kemianteollisuuden tiivisteitä, suodatinkankaita, hihnoja, laakereita ja sähköeristeitä.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Fluorokuitujen tuotannon merkittävimmät vastuullisuusnäkökulmat liittyvät uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöön sekä prosessin energian ja kemikaalien kulutukseen.

Kauppanimet

Fluorokuitujen kauppanimiä ovat muun muassa Halar, Kynar®, Toyoflon, Teflon ja Tefzel.