Polyeteeni

Polyeteeni on polyolefiinikuitu, jonka raaka-aineesta yli 85 prosenttia on olefiiniyksiköitä.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Polyeteeniä valmistetaan geelikehruulla, joka on menetelmänä sulakehruun ja kuivakehruun välimuoto; geelikehruussa raaka-aine käsitellään vähäisellä liuottimen määrällä kohotetussa lämpötilassa.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Polyeteeni on vahvaa, joustavaa, vedenpitävää ja kevyttä kuitua. Sitä on halpaa ja helppoa tuottaa. Polyeteeni kestää hyvin kemikaaleja, mutta sillä on alhainen lämmönkesto.

Polyeteeniä käytetään erityisesti teknisissä tekstiileissä. Siitä valmistetaan muun muassa pesulapusseja, muovipusseja, elintarvikepakkauksia, pesuainepakkauksia ja muita pakkausmateriaaleja.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Polyeteenin tuotannon merkittävimmät ympäristövaikutukset liittyvät uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöön sekä vedenkulutukseen. Yhden polyeteenikilon valmistamiseen kuluu noin 1,5 kiloa fossiilisia polttoaineita ja noin 3 litraa vettä. Polyeteenin suurin ympäristövaikutus aiheutuu usein käytöstä, sillä polyeteenistä valmistetut tuotteet ovat usein kertakäyttöisiä.

Vastuullisemmat vaihtoehdot

Polyeteeniä voidaan valmistaa myös biopohjaisista raaka-aineista, kuten sokeriruo’osta fermentoidusta etanolista, butanolista tai propanolista. Biopohjainen polyeteeni ei ole kuitenkaan biohajoavaa ja sitä valmistetaan tällä hetkellä hyvin vähän.

Kauppanimet

Polyeteenikuitujen kauppanimiä ovat muun muassa Spectra®, Tyvek®, Sabic® ja Dyneema®.