Polylaktidi

Polylaktidi on biopohjainen synteettinen kuitu, joka koostuu vähintään 85-prosenttisesti polymaitohaposta. Kuitupolymeeri valmistetaan fermentoimalla kasveista saatava tärkkelys ensin maitohapoksi.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Polylaktideja valmistetaan samanlaisilla menetelmillä kuin synteettisiä tekokuituja, esimerkiksi polyesteriä. Polylaktidin valmistamiseen käytetään yleensä sulakehruuta. Kehruuta varten maitohappo saadaan maataloustuotteista, kuten sokerijuurikkaasta, sokeriruo’osta, maissitärkkelyksestä, viljoista tai elintarviketeollisuuden sivutuotteista.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Polylaktidi on biohajoavaa ja sen hajoamistuotteet ovat hiilidioksidia ja vettä. Muilta ominaisuuksiltaan polylaktidikuidut vastaavat synteettisiä tekokuituja.

Polylaktidit hajoavat helposti kosteuden ja lämmön vaikutuksesta. Polylaktidien valmistamiseen tarvitaan kallista teknologiaa ja sen varastoiminen on hankalaa. Sen vuoksi polylaktidikuitujen tuotanto on vielä vähäistä.

Polylaktideja käytetään pakkausmateriaaleissa, elektroniikassa, lääketieteessä ja maataloudessa. Polylaktidikuiduista voidaan valmistaa muun muassa pyyhkeitä, hygieniatuotteita, vaippoja ja kertakäyttöastioita.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Polylaktidia voidaan pitää varsin ympäristöystävällisenä tekstiilikuituna, sillä sen raaka-aineena voidaan käyttää uusiutuvia luonnonvaroja ja elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Tekstiilikuitujen valmistus polyaktidista on kuitenkin vielä varsin vähäistä.

Kauppanimet

Polylaktidin kauppanimiä ovat muun muassa Ingeo™, Biophyl™, Biofeel® ja Ecodear™.