Aramidi

Aramidikuiduiksi luokitellaan aromaattiset polyamidikuidut.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Aramideja valmistetaan joko kuiva-, märkä- tai ilmarakokehruulla.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Aramidikuidut ovat vahvoja kuituja, joilla on erinomainen kuumuuden, kemikaalien ja hankauksenkesto. Aramidikuidut kestävät jopa 400 °C lämpötiloja, eivätkä ne johda sähköä.

Aramidikuituja on vaikea värjätä. Jos kuiduista halutaan värillisiä, tulee ne kehruuvärjätä.
Aramidikuidusta valmistetaan yleensä tuotteita, joiden tulee kestää kuumuutta ja kemikaaleja. Kuiduista voidaan valmistaa muun muassa kilpa-ajajien, hitsaajien ja palomiesten pukuja. Aramidikuituja käytetään myös julkisten tilojen verhoilukankaissa yksinään tai muiden kuitujen kanssa sekoitteena. Yleisimpiä käyttökohteita aramidista valmistetuille verhoilukankaille ovat muun muassa lentokoneiden ja junien penkit.

Aramidikuitua käytetään myös tarkoituksiin, jossa vaaditaan keveyttä ja iskulujuutta. Ne soveltuvat erinomaisesti esimerkiksi luotiliivien, kypärien, kajakkien, köysien, viiltosuojakäsineiden, suodatuskankaiden ja kaiutinkalvojen valmistamiseen.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Aramidin tuotantoon liittyvät hyvin samantyyppiset vastuullisuusnäkökulmat energiaintensiivisyyteen ja haitallisten kemikaalien käyttöön liittyen kuin muidenkin synteettisten tekokuitujen tuotantoon.

Vastuullisemmat vaihtoehdot

Aramidin tuotantoon tarvittavien uusiutumattomien luonnonvarojen ja energian kulutusta voidaan vähentää hyödyntämällä tuotannossa käytöstä poistuneita aramidituotteita. Kierrätysaramidin tuotanto on vielä pienimuotoista, mutta kierrätysprosesseihin on investoitu viime vuosina.

Kauppanimet

Aramidikuitujen kauppanimiä ovat muun muassa Nomex®, Technora®, Twaron® ja Kevlar®.