Alpakka

Alpakkakuitua saadaan laamaeläimiin kuuluvasta alpakasta (Lama pacos).

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Alpakat ovat kotoisin Eteläisen Perun Andeilta 3–5 kilometrin korkeudesta. Alpakoita on pidetty kotieläiminä jo ainakin 6000 vuotta niistä saatavien kuitujen ja lihan takia. Alpakka kasvaa noin 90 senttimetriä korkeaksi ja 65–80 kiloa painavaksi. Alpakka elää parhaimmillaan 20-vuotiaaksi, mutta tuottaa kuitua parhaimmillaan vain 10 vuoden ajan.

Alpakka tuottaa noin 3–5 kiloa kuitua vuodessa riippuen eläimen iästä, ja se keritään yleensä puolentoista vuoden välein. Alpakkakuituja on useissa eri väreissä: valkoisena, mustana, ruskean eri sävyisinä ja värien sekoitteina.

Tärkeimmät tuottajamaat ja osuus globaaleista kuitumarkkinoista

Alpakkakuidun kokonaistuotanto oli noin 6 000 tonnia vuonna 2020. Alpakkakuidun suurin tuottaja on edelleen Peru, mutta sitä tuotetaan kuitenkin pienissä määrin ympäri maailmaa. Pienempiä tuottajamaita ovat muun muassa Kolumbia, Yhdysvallat ja Australia. Alpakkaa pidetään kotieläimenä kuiduntuotantoa varten myös Suomessa.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Alpakkakuidut ovat pitkiä, pehmeitä, kiiltäviä, joustavia ja kestäviä. Alpakkakuituja saadaan useissa erilaisissa luonnollisissa väreissä, joten kuitujen värjääminen ei aina ole välttämätöntä.

Alpakkakuitua voidaan käyttää neuleisiin, pukukankaisiin, verhoilukankaisiin, sukkiin ja talviasusteisiin.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Alpakkaa pidetään yhtenä ekologisimmista eläinkuiduista, sillä alpakat laiduntavat yleensä muille tuotantoeläimille soveltumattomissa paikoissa. Alpakoilla ei myöskään ole samanlaisia kavioita kuin vuohilla ja lampailla, joten niiden laiduntaminen ei aiheuta samalla tapaa maaperän eroosiota kuin esimerkiksi vuohien ja lampaiden. Alpakan laiduntamisesta syntyy kuitenkin arvioiden mukaan vastaavalla tavalla metaani- ja kasvihuonekaasupäästöjä kuin esimerkiksi villan tuotannossa.

Alpakkakuidun etuihin ympäristönäkökulmasta kuuluu myös se, että se ei sisällä samalla tavalla lanoliinia tai rasvaa kuin villa. Tästä syystä alpakkakuitu voidaan pestä ilman voimakkaita pesuaineita, eikä pesu näin ollen kuormita jätevesiä.

Vastuullisemmat vaihtoehdot

Alpakkakuidun valmistuksen vastuullisuutta edistämään ja osoittamaan on huhtikuussa 2021 lanseerattu uusi sertifiointijärjestelmä Responsible Alpaca Standard (RAS). Responsible Alpaca Standardin tavoitteena on edistää eläinten hyvinvointia ja valvoa vastuullisen maankäytön toteutumista.