Angora

Angorakaneja (Oryctolagus cuniculus) kasvatetaan yksinomaan hienojen ja pehmeiden kuitujensa vuoksi. Kuidut ovat yleisimmin valkoisia, mutta myös värillisiä angorakaneja on olemassa.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Angorakanit keritään tai nypitään kolmen kuukauden välein. Yhdestä angorakanista saadaan noin 400–1200 grammaa kuitua vuodessa. Naaraskanit tuottavat yleensä 25–30 prosenttia enemmän karvaa.

Tärkeimmät tuottajamaat ja osuus globaaleista kuitumarkkinoista

Kuidun tärkein tuottajamaa on Kiina, joka tuottaa noin 90 prosenttia maailman angorakuidusta. Kiinan lisäksi kuitua tuotetaan myös Ranskassa, Itä-Euroopassa, Chilessä, Etelä-Amerikassa ja Yhdysvalloissa.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Angorakuitu on erittäin pehmeää, kiiltävää ja kevyttä. Kuidut ovat myös hyvin puhtaita, sillä kanit tuottavat vain kaksi prosenttia eritteitä omasta painostaan, ja ne myös puhdistavat oman turkkinsa.

Angorakuitu on hienoa ja suoraa, joten sitä on vaikea kehrätä langaksi. Angoraa sekoitetaan usein muiden kuitujen kuten villan kanssa, jotta langan suorituskyky on parempi.

Angorakuitua käytetään pääasiassa sekoitteena muiden kuitujen kanssa neuletuotteissa, huovutetuissa tuotteissa, hatuissa ja käsineissä.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Eläinkuitujen tuotantoon liittyy aina vastuullisuuskysymyksiä eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta. Eläinsuojelujärjestöt ovat nostaneet esiin angorakanien epäasiallisen kohtelun kuidun suurimmassa tuotantomaassa Kiinassa. Tapauksissa angorakaneille on aiheutettu tarpeetonta kärsimystä kuidun keräyksessä. Useat suuret vaatteiden tuotemerkit ja jälleenmyyjät ovat kieltäneet angorakuidun käytön eläinten hyvinvointiin liittyvien huolenaiheiden vuoksi.