Jakki
Jakkikuitua saadaan Himalajan, Mongolian ja Keski-Aasian alueella esiintyvästä jakki-eläimestä. Kuitua on käytetty Himalajan alueella jo yli tuhat vuotta, mutta viime aikoina kuitua on otettu käyttöön myös kansainvälisessä muotiteollisuudessa.
Kuidun raaka-aine ja valmistustavat
Jakkikuitu kerätään kerran vuodessa myöhään keväällä tai alkukesästä. Kuitu kerätään kampaamalla tai nyppimällä irtoavat karvat eläimestä. Jakkivasikasta kerättävät kuidut ovat hienoimpia ja aikuisesta jakista kerättävä kuitu on karkeampaa. Aikuinen jakki painaa noin 350 kiloa ja tuottaa 1,5 kiloa kuitua vuodessa, josta vain noin 100 grammaa on hienoa untuvavillaa.
Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet
Jakkikuitu on hengittävää, hajuja hylkivää ja luonnollisesti antibakteerista. Kuidulla on merinovillan kaltainen kyky imeä kosteutta ja siirtää se ympäristöön, joten jakkikuidusta valmistetut tuotteet auttavat kehon lämpötilan säätelemisessä. Jakkikuidut ovat lujia ja joustavia verrattuna muihin luonnonkuituihin.
Hienoa alusvillaa käytetään lämpimien vaatteiden valmistukseen, kuten takkikankaisiin, villapaitoihin ja huopiin. Karkeampaa peitinkarvaa käytetään köysien, telttojen, laukkujen, mattojen ja säkkien valmistamiseen.
Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat
Jakkikuidun tuotantoon liittyvät pitkälti samat ympäristönäkökohdat kuin muiden laiduntavien eläinkuitujen tuotantoon. Eläinkuitujen tuotantoon liittyy vastuullisuuskysymyksiä aina myös eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta.