Laama

Laaman kuituja saadaan kerättyä laaman (Lama glama) karvasta. Laama on kotieläin, josta saadaan pehmeää alusvillaa ja karkeaa peitinkarvaa. Rakenteeltaan laama muistuttaa alpakkaa, mutta on sitä hieman isompi. Laaman kuidusta noin 80 prosenttia on hienompaa alusvillaa ja loput 20 prosenttia karkeaa peitinkarvaa.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Täysikasvuinen laama painaa 110–200 kiloa ja on noin 150–180 senttimetriä korkea päälaelle. Laama keritään kahden vuoden välein. Vaikka koneellinen kerintä on keksitty, useimmiten laamat keritään käsin. Laaman karvan kasvu on 70–100 millimetriä vuodessa, ja yhdestä laamasta saadaan 2–5 kiloa karvaa. Kuidun pituus vaihtelee 80–250 millimetrin välillä ja kuidun halkaisija on 19–38 millimetriä.

Tärkeimmät tuottajamaat ja osuus globaaleista kuitumarkkinoista

Laamoja kasvatetaan eniten Boliviassa, Perussa ja Yhdysvalloissa.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Laaman hienompaa alusvillaa voidaan käyttää sellaisenaan tai sekoitteena ulkovaatteissa ja neuletuotteissa. Karkeampaa peitinkarvaa käytetään köysien, punoksien, mattojen ja karkeiden vaatteiden valmistamiseen.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Laamojen kuidun tuotantoon liittyvät pitkälti samat ympäristönäkökohdat kuin muiden laiduntavien eläinkuitujen tuotantoon. Eläinkuitujen tuotantoon liittyy vastuullisuuskysymyksiä aina myös eläinten hyvinvoinnin näkökulmasta.