Henequen

Henequen (Agave Fourcroydes) on lähisukua sisalkuitua tuottavalle Agave sisalianalle, ja sillä onkin samanlaiset ominaisuudet sisalin kanssa. Henequenia kutsutaan myös Yucatánin sisaliksi tai Kuuban sisaliksi.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Henequen kasvaa luonnossa 1,8 metriä korkeaksi, mutta viljeltäessä vain noin 90 senttimetriä korkeaksi kasviksi. Kun uloimmat lehdet saavuttavat täyden mittansa, ne leikataan tyven lähettyviltä. Kuidut erotetaan lehdistä mekaanisesti siihen suunnitellulla koneella ja kuivataan auringossa. Kuivuneet, vaaleat 1,2–1,5 metriä pitkät kuidut harjataan, minkä jälkeen ne ovat valmiita lopullisten tuotteiden tuotantoa varten.

Tärkeimmät tuottajamaat ja osuus globaaleista kuitumarkkinoista

Henequen-kasvi on kotoisin Yucatánin alueelta Meksikosta, jossa suurin osa kuiduista tuotetaan. Myös Kuubassa on jonkin verran Henequen-kuidun tuotantoa.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Henequenin ominaisuudet ovat hyvin samanlaiset kuin sisalilla. Henequen-kuidut ovat vaaleita ja kiiltäviä, ja usein hieman hienompia kuin sisalkuidut. Henequen on vahvaa kuitua, ja sillä on luonnollinen vastustuskyky merivesissä esiintyville mikro-organismeille. Siten se sopii erinomaisesti merenkäyntiin tarkoitettuihin köysiin. Henequen-kuitua käytetään samoissa käyttötarkoituksissa kuin sisalkuitua, ja siitä valmistetaan köysiä ja naruja teollisuuteen, maatalouteen ja merenkulkuun. Henequenistä on valmistettu myös laukkuja, riippumattoja ja kengänpohjia.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Henequenin tuotannon vastuullisuusnäkökulmat ovat hyvin samantyyppiset kuin sisalilla.