Kenaf

Kenaf on runkokuitu, jota saadaan malvakasvien heimoon kuuluvasta kasvista (Hibiscus cannabinus). Kenaf kuuluu samaan kasviperheeseen juutin kanssa, ja sitä kutsutaankin myös Jaavan juutiksi, Guinean hampuksi tai rosellahampuksi.

Kuidun raaka-aine ja valmistustavat

Kasvi korjataan juuri ennen kukintoa tai kukinnon alkaessa, jolloin kasvin korkeus on n. 2,5–3,5 metriä. Kenaf-kuidun valmistusprosessi on korjuun jälkeen vastaava kuin juutilla. Varret liotetaan joko luonnonvesissä tai kemiallisesti, jotta kuitukimput saadaan irtoamaan kasvin puumaisesta aineksesta. Liotuksen jälkeen kuidut erotellaan käsin tai mekaanisesti.

Tärkeimmät tuottajamaat ja osuus globaaleista kuitumarkkinoista

Kenafia viljellään kuivilla alueilla Aasiassa, Afrikassa sekä Keski- ja Etelä-Amerikassa.

Kuidun ominaisuudet ja käyttökohteet

Kenaf-kuidulla on runkokuiduille ominaisia piirteitä, kuten lujuus. Kenaf on kuitenkin mekaaniselta kestoltaan heikompaa kuitua kuin juutti. Sen lujuus heikkenee vain vähän märkänä. Kenafia on käytetty perinteisesti köysien, narujen ja säkkikankaiden valmistukseen. Hienommasta kuidusta valmistetaan myös mattoja. Kenafia käytetään juutin tapaan geotekstiilien ja suodattimien valmistukseen sekä komposiittien kuitulujitteena. Kenaf-kuituja voidaan sekoittaa puuvillan kanssa langan valmistamiseksi.

Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat

Kenafia pidetään varsin ekologisena tekstiilikuituna. Tuotannon vastuullisuusnäkökulmat ovat hyvin samantyyppiset kuin esimerkiksi kapokilla.